kolokwium.
masa.: Witam!
Miałem kolokwium a na nim takie 2 przykłady:
e2x − 4ex ≤0
oraz:
lnx < 3
w pierwszym podstawiłem sobie za ex t i wyszło, że ex = 0 lub ex = 4. Pierwszą opcję
odrzuciłem bo e do żadnej potęgi nie będzie równe 0. A następnie narysowałem ośkę i na niej od
lewej do punktu ln4. I zapisałem, że x ∊(−∞,ln4) WIem, że nie musiałem tutaj używać parametru
t, tylko wyciągnąć samo ex ale tak zrobiłem bo nie pomyślałem. Ale to chyba nie jest błąd.
W drugim przykładzie natomiast wyszło mi , że x∊(−∞,e3)
Czy dobrze zrobiłem te zadanka? Dostanę jakieś punkty?
24 lis 10:32
masa.: błędnie napisałem. w pierwszym przykładzie przedział domknięty z prawej.
24 lis 10:33
masa.: hmmm.
24 lis 10:42
piotr3063: Witam cie pomoz mi rozwiazac rownania i nierownosci z wartoscia bezwzgledną (2x−3)=4 ,
(2x−1)=3, (5x+5)>>6 , (5x+2)=6 , (2x−2)<3 , (4x−1)>>3
24 lis 10:52
Krzysiek : Piotr . na klawiszu z tym znakiem \ jest kreska do pisania wartosci bezwzglednej i ma byc tak
|2x−3|=4 |2x−1|=3 itd
Piotrus . jak rozwiazywac takie nierownosci i rownania to sobie kliknij na lewej stronie na
wartosc bezwzgledna i tam masz wszystko o wartosci rozwiazanie i wytlumaczone przyklady. Np
I2x−3I=4 bedzie tak 2x−3=4 to x= wylicz lub 2x−3=−4 to x= wylicz dlatego z e dla −4 i 4
wartosc bezwzglena wynosi 4 . Wszystko tam masz .
24 lis 11:03
masa.: a do mojego pytanka, ktoś się odniesie?
24 lis 11:11
masa.: hmm?
24 lis 11:54
ICSP: tak więc :
e2x = ex * ex i mam :
ex(ex − 4) ≤ 0 ⇒ ex − 4 ≤0 ⇒ ex ≤ 4 ⇒ x ≤ ln 4
lnx < 3 ⇒ 0 < x < e3
24 lis 12:06
ICSP: tak więc krótko podsumowując:
Pierwsze zrobiłeś dobrze
Drugie zrobiłeś źle(ale może z jeden punkt dostaniesz. Ja osobiście bym dał 0 )
50% punktów z tych dwóch zadań będzie
24 lis 12:11
masa.: dziękuje ICSP. ehhh. to pierwsze kolokwium i to przez ten stres...
24 lis 12:25