molo.33: w loteri jest 12 losów z których jeden wygrywa a trzy daja prawo wyciągniecia dodatkowego losu
sporządz dzrzewo tego doświadzczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo ze kupując jeden los
wygrywamy
20 maj 20:43
AS: Pierwsze losowanie
P1 = 1/12 główna wygrana (1 los z 12)
dod , główna
P2 =3/12*1/11 = 1/44 drugie losowanie
dod , dod , główna
P3 = 3/12*2/11*1/10 = 1/220 trzecie losowanie
dod , dod , dod , główna
P4 = 3/12*2/11*1/10*1/9 = 1/1980 czwarte losowanie
Szukane pr−o
P = 1/12 + 1/44 + 1/220 + 1/1980 = 0.1111
Basiu! Ty jesteś mocna w r.pr.. Sprawdź,czy dobrze rozumuję
23 maj 11:36