| 1 | ||
∑ | ||
| 2n−1 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
an = | > | = | *{1}{n} | |||
| 2n−1 | 2n | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
∑ | > | *∑ | ||||
| 2n−1 | 2 | n |
| an | ||
lim ( | ||
| an+1 −1) |
<1 to rozbieżny
=1 to nie rozstrzyga
ale tak jak pisałem na początku (i Basia w innym wątku) kryterium porównawcze wystarczy
| an | ||
lim ( | −1) | |
| an+1 |
| 1 | 1 | |||
nie rozumiem skąd wyszło | ∑ | |||
| 2 | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
∑ | ≥ ∑ | (szacuje mianownik od dołu,a licznik od góry)=∑ | stałą | ||||
| 2n−1 | 2n−0 | 2 | n |
| 1 | 1 | |||
mozna dac przed i mam | ∑ | szereg harmoniczy, jest pomnozony razy 1/2 ale to nie | ||
| 2 | n |
| 1 | ||
ma znaczenia . zatem ∑ | rozbiezny | |
| 2n−1 |