Pomocy
sooo: Bardzo proszę o wytłumaczenie tych zadań
1) Na ile sposobów z talii 52 kart można wylosować:
a)pięć kart tego samego koloru
b)pięć kart, w tym dokładnie 2 asy
2) Wyniki dziesięciu rzutów monetą stanowią kolejne wyrazy ciągu. Ile jest takich ciągów,
których dokładnie cztery wyrazy są reszkami?
3) Na ile sposobów można podzielić dziewięć różnych nagród między trzech laureatów, tak aby
każdy otrzymał trzy nagrody?
24 lis 09:40
Basia:
ad.3
najpierw dzielę nagrody na "paczki" po 3
| | | |
wybieram 3 z 9 czyli | (paczka A) |
| | |
zostało mi 6
| | | |
wybieram 3 z 6 czyli | (paczka B) |
| | |
zostały mi 3
| | | |
formalnie wybieram 3 z 3 czyli | =1 (paczka C) |
| | |
ale teraz jeszcze mogę różnie te paczki dać laureatom
dla 1 mam 3 możliwości
dla 2 mam już tylko 2
dla 3 tylko 1
czyli 3*2*1 = 3!
ostatecznie
24 lis 09:50
Basia:
ad.2
dokładnie 4 reszki w pięciu rzutach = dokładnie jeden orzeł w pięciu rzutach
ten jeden orzeł może wypaść w pierwszym, drugim,...., piątym rzucie
czyli N=5
24 lis 09:52
Basia:
ad.1a
są cztery kolory po 13 kart
czyli 4*N{13}[5}
ad.1b
są 4 asy i 48 innych kart
wybieram 2 z 4 i 3 z 48 czyli
24 lis 09:54
sooo: Dziękuję za pomocą już to rozumiem
24 lis 09:57