joł
byku: Czy kąty AOB i BOC są przyległe jeżeli jadan z nich stanowi dwie trzecie w ułamku kąta prostego
a drugi jest dwa razy więlszy?Rozważ różne możliwości
24 lis 07:38
Basia:
nie wiem jakie tu mogą być różne możliwości
są przyległe, bo
α=23*90 = 60
β=2α=120
α+β=180
mają wspólne ramię i uzupełniają się do kąta półpełnego więc muszą być przyległe
te różne możliwości to chyba tyle, że może być
|∡AOB|=60 i |∡BOC|=120
lub
|∡AOB|=120 i |∡BOC|=60
24 lis 08:46
ggdd: właśnie o to mi chodziło , bo wyliczyłam ale nie wiedziałam o jakie możliwosci może chodzic.
dzięki
24 lis 09:26