Eta:
Witam

a) W( −
12) = 0
bo 24*(−
18) −2*
14 −5*(−
12) +1=
= −3 −
12 +
52 +1 = −3
12 +3
12=0
więc pierwiastkiem jest x = −
12
wykonujemy dzielenie :
24x
3 −2x
2 −5x +1 ) : ( x+
12 )= 24x
2 −14x +2
−24x
3 −12x
2
−−−−−−−−−−−−−
= − 14x
2 −5x
14x
2 +7x
−−−−−−−−−−−−
= 2x +1
−2x −1
−−−−−−−−−
= =
zatem:
24x
2 − 14x +2 =0 /:2
12x
2 − 7x +1=0 Δ= 1
√Δ= 1
x
1 =
13
x
2 =
14
odp: x= −
12 x=
13 x =
14
zad b)
podobnie rozwiąż sama x= −
12
bo w( −
12) = 0
też podziel ( możesz Hornerem) i dalej delta i podobnie
zadc) coś źle napisałaś , bo takie równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
a jeżeli dobrze napisałaś , to równanie jest sprzeczne w zbiorze R