Kasia: Pomocy



!przekrój osiowy stożka jest trójątem równobocznym o polu 64√3 cm2. oblicz
objętość tego
stożka.
10 cze 08:18
chucherko: do obliczenia objętości stożka potrzebujesz r i h, bo
V=1/3*π*r2*h
h w trójkącie równobocznym obliczamy ze wzoru:
h=(a*√3)/2
r to jest poprostu 1/2a
skąd wziąć a?
ano a bierzemy z tego co podane w treści zadania, czyli:
pole trójkąta równobocznego ma wzór:
P=(a2*√3)/4
CZYLI:
64*√3 = (a2*√3)/4
skreślam z obu stron równania √3
64 = (1/4)*a2
mnożę obustronnie przez 4
256 = a2
stąd
a=16
więc r = 1/2*a = 1/2*16 = 8
h = (a*√3)/2 = (16*√3)/2 = 8*√3
mamy h i r
więc podstawiamy do wzoru na objętość stożka, czyli:
V=1/3*π*r2*h
V=1/3*π*82*8*√3
V=(512*√3*π)/3
przyjmując za π=3.14, √3=1.7 otrzymujemy wynik:
V≈911
10 cze 16:34