Relacja podzielności. Proszę o pomoc i sprawdzenie.
fifka_wyrywka: Relacja podzielności. Proszę o pomoc i sprawdzenie.
Mam pokazać, że relacja mRn ⇔ 2|(m+n) jest relacją równoważności.
Ja to robię niby tak, ale nie wiem czy dobrze:
1. Zwrotna
dla każdego x ∊ X, xRx, czyli:
mRm ⇔ istnieje takie k ∊ ℤ, że 2 = 2k, co jest prawdą, bo każda liczba jest swoim własnym
dzielnikiem
2. symetryczna
dla każdego x, y ∊ X, xRy ⇒ yRx, czyli:
mRn ⇒ nRm
istnieje takie k ∊ ℤ, że (m+n) = 2*k ⇒ istnieje takie l ∊ ℤ, że 2 = (m+n)*l
Jak tutaj to udowodnić

3. przechodnia
dla każdego x, y, z ∊ X, xRy ∧ yRz ⇒ xRz, czyli:
mRn ∧ nRz ⇒ mRz
istnieje takie k ∊ ℤ, że (m+n) = 2*k ∧ istnieje takie l ∊ ℤ, że z = (m+n)*l ⇒ istnieje takie
h ∊ ℤ, że z = 2*h
Tutaj jak to udowodnić?