Poddstawa trójkąta równoramiennego
Majka: Podstawą trójkąta równoramiennego jest odcinek AB , gdzie A=(−2,−1) B=(3,2). Wysokośc
opuszczona na podstawę AB ma długośc pierwiastek z 26. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC
Błagam pomóźcie
24 lis 00:09
aniabb:
AB = √25+9 = √34
pole = √34*√26/2 = √221
24 lis 00:15
aniabb: ramię z tw. Pitagorasa
34+26/4 = c2
c= √40,5= 9√2/2
obwód √34+9√2
24 lis 00:21
Majka: dziekuje
24 lis 02:03
Majka: ale skad wziełas to 25?i 9?
24 lis 02:05
Gustlik: Ze wzoru na długość wektora:
AB→=[3−(−2), 2−(−1)]=[5, 3]
|AB|=√52+32=√25+9=√34
24 lis 02:29
Majka: Dziekuje
27 lis 15:42