Mam problem z tymi zadankami,może ktos mogłby mi pomoc mio tego ze jest to fiza
rocku: 1. moduł sprężystości podłużnej złota wynosi 81000 n/mm2. Jakie należy przyłożyć naprężenie,
aby uzyskać spłaszczenie 1% wzdłuż jednej krawędzi sześcianu o długości 20 cm?
2. odlicz odkształcenie poprzeczne i zmianę objętości tego sześcianu dla v=0,42
3. znając okres obiegu ziemi i jej długość półosi wielkiej oraz znając długość półosi dowolnej
planety, oblicz T dla danej planety.
4 oblicz położenie planet zgodnie z reguła Titusa−Bodego. Sprawdź, które planety spełniają tą
regule, a które nie. Czy pas główny ja spełnia? Dla jakiego n brakuje planety spełniającej te
regule? Co ja zastępuje?
5. sprawdź jaka wartość będzie miało Ux dla Ux'=c i v=c.
6. ile wynosi dylatacja czasu podczas lotu samolotem z v=300 m/s?
7. z jaka prędkością musisz się poruszać zęby schudnąć o 1/4?
8. jaka musi być nasza prędkość, zęby masa była trzykrotnie większa?
23 lis 23:52