Nierownosc logarytmiczna
asor: Oblicz nierówność
log1/2(2x+5)>−3
delta wychodzi mi ujemna.W odpowiedziach ćwiczeń mam zupełnie inny wynik.
23 lis 22:17
ZKS:
Zapisz jak rozwiązujesz.
23 lis 22:18
asor: licze dziedzine, po prawej stronie tworze log1/28
nastepnie licze 2x+5>8 i delta
23 lis 22:26
ZKS:
Jeżeli mamy logab to dziedzina 0 < a ≠ 1 ∧ b > 0 następnie jeżeli a ∊ (0 ; 1) to zmieniamy
zwrot nierówności na przeciwny natomiast gdy a ∊ (1 ; ∞) zwrot pozostaje bez zmian.
23 lis 22:29
ZKS:
Poza tym dla nierówności liniowej Ty liczysz Δ?
23 lis 22:34
asdf: @ZKS
Witaj

Ja słyszałem, gdzie ktoś z postaci iloczynowej liczył delte

Można? można...
23 lis 22:49
ZKS:
Witaj
asdf.

To tak jakby ktoś chcąc policzyć współrzędne wierzchołka paraboli mając
| | −b | |
funkcję w postaci kanonicznej wszystko wyliczał i później wstawiaj do wzoru na xw = |
| |
| | 2a | |
23 lis 22:54
aniabb: oj nie takie rzeczy dookoła widziałam..
23 lis 22:56
asdf: Dokładnie

dużo jest takich sytuacji, bo nauczyciele nie tłumaczą, tylko uczą schematów, a
później uczeń liczy, np. dziedzinę z
3√a i pisze: a ∊<0;
∞)
23 lis 22:57
Mila:
log
1/2(2x+5)>−3
1)dziedzina − liczba logarytmowana dodatnia⇔2x+5>0⇔
2x>−5⇔x>−2,5
D: x>−2,5
| | 1 | |
2) log1/2(2x+5)>−3⇔log1/2(2x+5)>log1/2( |
| )−3 ⇔ |
| | 2 | |
2x+5<8 i x∊D
2x<3⇔x<1,5 i x>−2,5
x∊(−2,5;1,5)
23 lis 23:27
asor: Dziękuję.Widzę swój błąd
23 lis 23:31
ZKS:
Widzisz błąd jak byś zapisał swoje rozwiązanie to by Ci się napisało gdzie robisz błąd a tak
tylko czekałeś na gotowca.
23 lis 23:34
pigor: ... , no a co do nierówności, to
Dn={x∊R: 2x+5 >0}=
(52 ;+∞),
wtedy
log1/2(2x+5) >−3 ⇒ 2x+5< 8 ⇔ 2x< 3 ⇔
x< 32 , stąd i z dziedziny D
n
wynika, że dana nierówność jest sprzeczna . ...

, a więc czy na
pewno tak wygląda ta nierówność
23 lis 23:35
pigor: ... przepraszam, za "mój" błąd

. ...
23 lis 23:36
Piotr:
oj
pigor taki błąd
23 lis 23:38
Mila:
23 lis 23:40