Oblicz odleglosc miedzy srodkiem okregu wpisanego, a srodkiem okregu opisanego
Gabi: Boki trójkąta mają dlugosc: 10, 10, 12cm. Oblicz odleglosc miedzy srodkiem okregu wpisanego w
ten trojkat, a srodkiem okregu opisanego na tym trojkacie.
20 maj 20:22
Andrzej: Trójkąt jest równoramienny więc:
łatwo policzysz wysokość na ten bok o długości 12 i pole
oba środki okręgów leżą na tej wysokości
| | abc | |
R policzysz ze wzoru P = |
| |
| | 4R | |
r policzysz ze wzoru P = pr
20 maj 21:34
Gabi: R=6,25
r=3 i jak dalej?
20 maj 21:46
Andrzej: r się zaczyna "od dołu" a R "od góry" tej wysokości, pomiędzy nimi jest ta szukana odległość.
20 maj 21:51
Andrzej: sorki że tak piszę ale troszkę już zmęczony dziś jestem

powinienem zrobić rysunek ale słabo
mi to idzie jeszcze
20 maj 21:55
Gabi: Człowieku jesteś wielki.
20 maj 21:56
Gabi: te zadanie juz zrobiłam i dobrze wyszło, więc sie nie męcz.
20 maj 21:57
Andrzej: tamto z dwoma okręgami jeszcze chcesz ?
20 maj 21:58
Andrzej: z dwoma okręgami w trójkącie prostokątnym znaczy
20 maj 21:58
Gabi: Jesli mozesz..
20 maj 22:01