oblicz objętość bryły
lora: Oblicz objętość bryły w R
3 ograniczonej powierzchniami x
2+y
2+z
2=4, x
2+y
2=3x.
wytłumaczy to ktoś prostym językiem jak należy takie zadanie zrobić rozwiązując je

?
23 lis 21:53
Krzysiek:

rzutujesz tą bryłę na płaszczyznę OXY, otrzymując te okręgi
i wyznaczasz granice całkowania dla 'x' i 'y' dla tego obszaru niebieskiego (na końcu wynik
mnożysz przez dwa, bo ten sam obszar jest pod osią X )
granice całkowania dla 'z' są znane:
z∊[−
√4−x2 −y2 ,
√4−x2 −y2 ]
Zacząłem Sam liczyć, ale albo się pomyliłem, albo ciężko będzie to liczyć korzystając z
przejścia na współrzędne biegunowe...Więc chyba zostaje normalne liczenie tych całek.
23 lis 22:10
lora: a dla x,y jakie bedą granice całkowania?
23 lis 22:13
Krzysiek: A to Sama spróbuj znaleźć np. odczytując z rysunku ,należy znaleźć współrzędne punktów A i B.
23 lis 22:15
lora: wspólrzędne A=(0,2) a B to nie wiem
23 lis 22:23
lora: przepraszam A=(2,0)
23 lis 22:24
Krzysiek: B wyliczysz porównując dwie krzywe:
x2 +y2 =4
x2 +y2 =3x
23 lis 22:35
lora: aha czyli za z=0 to wtedy sa te dwa równania. z tego x=43
y2=4−169 czyli
y2=209
y=2√53 lub y=−2√53
23 lis 22:44
Krzysiek: tak, przyjmij, y>0 a potem wynik pomnożysz przez 2.
23 lis 22:47
lora: czyli granice całkowania dla x to od 0 do 2 a dla y od 0 do
2√53
?
23 lis 22:55
lora: a jaka będzie funkcja podcałkowa

?
23 lis 22:58
Krzysiek: jeżeli liczysz całkę potrójną to nie ma funkcji podcałkowej
tzn ∫∫∫A dxdydz =objętość bryły ograniczonej obszarem A.
z tymi granicami całkowania to źle.. przecież z tych ograniczeń wychodziłoby, że mamy
prostokąt.
dla x∊[0,4/3] ,y∊[0,√3x−x2 ]
dla x∊[4/3,2] ,y∊[0,√4−x2]
23 lis 23:06
lora: to nie wiem już jak ma być
23 lis 23:15