jak narysować wykres
annaewa41: sinx+cosx=0
23 lis 21:27
23 lis 21:29
annaewa41: ale skąd to się wzięło
23 lis 21:50
Mila: | | π | |
cosx=sin( |
| −x) wzory redukcyjne, albo popatrz na wykresy obu funkcji |
| | 2 | |
| | π | |
sinx+sin( |
| −x)=0 teraz skorzystaj z wzoru na sinα+sinβ=.. |
| | 2 | |
dasz radę?
23 lis 21:57
ZKS:
| | 1 | |
sin(x) + cos(x) = 0 / * |
| |
| | √2 | |
| | 1 | | π | | π | | π | |
(jak wiesz |
| = cos( |
| ) = sin( |
| ) a |
| = 45o) |
| | √2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sin(x) * |
| + |
| * cos(x) = 0 |
| | √2 | | √2 | |
| | π | | π | |
sin(x) * cos( |
| ) + cos( |
| ) * cos(x) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
(korzystamy ze wzoru sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) = sin(x + y)
23 lis 22:03
annaewa41: dziękuję bardzo tyle sie pani napisała , ale to chodzi żeby narysować dwa wykresy na 1 układzie
współrzędnych i wyznaczyć okres ihc przęcięcia ,.np, jak było sinx=cosx to były narysowane dwa
wykresy i zaznaczone miejsce przecięcia......a czy można narysować sinx=−cosx
24 lis 10:56
Święty: Można.
24 lis 11:04