Dana jest funka y= 12 x2 + x − 32.
a) Zapisz jej wzór w postaci kanonicznej
b) Zapisz jej wzór w postaci iloczynowej .
Pomożecie ?
postać kanoniczna to: y = a( x − xw)2 + yw
gdzie a = 12 xw = −b2a yw = −Δ4a
postać iloczynowa to: y = a( x −x1)(x − x2)
teraz tylko liczyć:
1/ xw= −1 1 = −1 bo 2a = 2*12 = 1
Δ= 1 − 4*12*(−32 )= 1 + 3 = 4
| −4 | ||
więc yw = | = −2
| |
| 2 |
Przepraszam ,że się "wychyliłam" ....... dzisiaj mam dzień dobroci
Głowa mnie bardzo boli........
Pozdrawiam
zobacz gdzie popełniłeś błąd?
.
Jeszcze raz Dziękuję. Miłego dnia.
PS: Eta chcesz Ibuprom ?
...... właśnie wzięłam..... skąd wiedziałeś ?
. Ja przed chwilą zażyłem ibuprom.