Równanie rekurencyjne - sprawdzenie wyniku
Marcin_86: Równanie rekurencyjne liniowe
Czy mógłby mi ktoś sprawdzić rozwiązanie takiego równania:
S0 = 3
S1 = −2
Sn = 9Sn−2
Wyszło mi Sn = 3*3n + 323*3n
23 lis 20:42
drab:
| Sn | |
| = 9 ⇒ q2 = 9 ⇒ q = −3 lub q = 3, |
| Sn−2 | |
q = 3 odrzucamy, bo ciąg jest naprzemienny.
Od n = 3 istnieje ciąg geometryczny: S
1 = −2, q = −3
S
n = −2*(−3)
n−1
23 lis 20:55
Trivial:
Tak naprawdę to nie wiemy czy ciąg jest naprzemienny.
q = ±3
S
n = c
13
n + c
2(−3)
n = (c
1+c
2*(−1)
n)*3
n
| | 11 | |
S0 = c1+c2 = 3 → c2 = 3−c1 → c2 = |
| |
| | 6 | |
| | 7 | |
S1 = 3(c1−c2) = −2 → 6c1 − 9 = −2 → c1 = |
| |
| | 6 | |
23 lis 21:29