funkjca
adaś:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=ax
2+bx+1. znajdz wspolczynniki a i b, wiedzac, ze dla
kazdej liczby rzeczywistej zachodzi rownosc f(x−2)=f(x)−4x−2.
doszedłem do tego
−4ax+4a−2b=−4x−2 , i nie wiem co dalej proszę o pomoc
23 lis 20:22
adaś: ?
23 lis 20:41
.:
teraz porównaj współczynniki
−4a=−4 i 4a−2b= −2
a= 1 i 4−2b= −2 ⇒ b=....
23 lis 20:42
adaś: dzięki,powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym porównaniem współczynników bo nie wiem za bardzo
jak to się robi , możesz po krótce wytłumaczyć ?
23 lis 20:52
23 lis 20:53
Eta:
Wielomiany są równe, jeżeli są tego samego stopnia
i współczynniki przy tych samych potęgach "x" są równe
W(x)= −4ax+4a−2b P(x)= −4x−2
to W(x)=P(x)
−4ax+4a−2b= −4x −2
−4a= −4 i 4a−2b= −2
23 lis 20:55
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
23 lis 20:56
Eta:
adaś to nie do Ciebie
23 lis 20:57
ZKS:
Dzięki za rozwiązanie napiszę za autora bo chyba nie przywykł do pisania podziękowań
pomagającym.
23 lis 21:03
Eta:

"niewidzialny" ( Z... S)
23 lis 21:06
ZKS:
Dla naszego "eksperta"
Eta.
23 lis 21:10
Eta:
23 lis 21:12
krystek: Eto jaki ładny kolorek wybrałaś. Pozdrawiam!
23 lis 21:15
adaś: dzięki Wam

, jeszcze nie przerabiałem wielomianów dobrze
23 lis 22:23