hej
klaudia: wskazówki zegara mają5 i 8 cm . jakajest długość odcinka pomiędzy wierzchołkami wskazówek o
22,00
23 lis 20:17
MQ: Jaki jest kąt pomiędzy nimi?
23 lis 20:20
klaudia: wydaje mi się że to będzie 60 °
23 lis 20:22
drab:

Skorzystaj z twierdzenia cosinusów
23 lis 20:27
MQ:

No właśnie:
23 lis 20:28
Mila:

α=(360:12)*2=60
Z tw. cosinusów oblicz BC
23 lis 20:29
klaudia: Poziom gimnazjum
23 lis 20:29
klaudia: Podzielkłam na 2 trójkąty prostokątne i liczyłam z sin 30°= x/5. i. sin30°=x/8
I ostatecznie mi wyszło 6,5 cm
23 lis 20:32
klaudia: A czy bez funkcji się da to wyliczyć w prosty sposób?
23 lis 20:34
MQ: Jak nie znasz tw. cosinusów, to z mojego rysunku.
| | 1 | |
Tw. Pitagorasa. i fakt, że to większy trójkąt to połówka równobocznego, więc h= |
| *5 |
| | 2 | |
23 lis 20:35
drab:
Z twierdzenia Pitagorasa x =
√12 + h2
23 lis 20:35
Mila: Poprowadź wysokość BP z punktu B na bok CO.
h=4√3 z Δ ekierkowego
PO=4
CP=1
i z tw. Pitagorasa.
23 lis 20:38
drab:
klaudia, a dziękuję będzie?
23 lis 20:57
klaudia: Wieeeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki
24 lis 07:37