matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania wykładnicze
Natalia:
√
2
0,125 * 4
2
x
−
3
=
−
x
8
25
x
2
= 125
4x−6
23 lis 19:22
.:
1/ x= 6 2/ x=3
23 lis 19:26
.:
1/
1
√
2
2
1/2
0,125=
= 2
−3
, 4=2
2
=
=2
−2,5
8
8
2
3
2
−3
*2
4x−6
= 2
2,5x
−3+4x−6= 2,5x x=........... 2/ 25=5
2
125= 5
3
5
2x
2
= 5
12x−18
2x
2
= 12x −18 x=..........
23 lis 19:31