Zadanie z kinematyki.. moze ktoś pomoże...
april_93: Na wysokości h pod kątem α do poziomu leci samolot z prędkością v. W pewnej chwili z samolotu
wyskakuje człowiek i odbija się od maszyny z prędkością v1 w kierunku poziomym do tyłu
samolotu. Wyznaczyć równania ruchu samolotu względem spadającego człowieka oraz określić
prędkość i przyśpieszenie. Ominąć opór powietrza.
MQ: "Samolotu wzgl. człowieka", czyli z punktu widzenia człowieka.
Równanie ruchu:
a
→=−g
→
z warunkami początkowymi:
v
0→=−v
1→+v
→
r
0→=0, bo człowiek odrywa się od samolotu, więc początkowy wektor położenia samolotu wzgl.
człowieka jest równy 0.
prędkość względna:
v
w→=v
0→+a
→*t=[v
1+v*cosα, v*sinα]+[0,gt]=[v
1+v*cosα, v*sinα+gt]
przyspieszenie względne:
a
w→=−g
→=[0,g]
wektor położenia względnego:
| | 1 | | 1 | |
rw→=r0→+v0→*t+ |
| *a→*t2=[0,0]+[v1+v*cosα, v*sinα]*t+ |
| *[0,g]*t2= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
=[0,0]+[(v1*+v*cosα)*t, v*sinα*t]+ |
| *[0,gt2]= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=[(v1*+v*cosα)*t, v*sinα*t+ |
| *gt2] |
| | 2 | |