rozwiąż równanie
anna: (1−tg x) (1+ctgx) =ctg
23 lis 19:04
Beti: 1 − tgxctgx = ctgx
1 − 1 = ctgx
ctgx = 0
23 lis 19:11
anna: ale w odpowiedziach jest że to równanie sprzeczne
23 lis 21:09
anna: i jeszcze jedno równanie (tgx+ctgx)do potęgi 2 =1
23 lis 21:17
Beti: czy te równania rozwiązuje się dla dowolnego x, czy jest podany jakiś warunek (przedział)?
23 lis 21:19
ZKS:
To wyznacz dziedzinę tego równania to dostaniesz swoją odpowiedź.
23 lis 21:21
Beti: (tgx + ctgx)2 = 1
tg2x + 2tgxctgx + ctg2x = 1
tg2x + 2 + ctg2x = 1
tg2x + ctg2x = −1
to równanie jest sprzeczne
23 lis 21:21
drab:
(1 − tgx)(1 + ctgx) = ctgx
| | π | |
założenia: x≠kπ i x≠ |
| + kπ |
| | 2 | |
1 + ctgx − tgx − 1 = ctgx
tg = 0
x = k*π sprzeczne z założeniem
23 lis 21:22
irena_1:
Zacznij od dziedziny:
1+ctgx−tgx−tgx ctgx=ctgx
1−tgx−1=0
tgx=0
x=k*π to
Równanie nie ma rozwiązań, x=k*π nie należy do dziedziny
23 lis 21:23
annaewa41: w zadaniu pisze rozwiąż równanie (skorzystaj z tożsamości trygonometrycznych)
23 lis 21:33