liczby rzeczywiste
humanista: Sprawdź, czy liczba będąca ilorazem liczby
tu , gdzie
| | x +1 | |
t = 1 − 2 √2, u = 2 + √2 należy do : |
| − 1 < 2x + 5 |
| | 3 | |
23 lis 19:02
Beti:
| | t | |
1) znajdź liczbę |
| podstawiając podane wartości i upraszczając ten ułamek (usuń pierw. z |
| | u | |
mianownika).
2) rozwiąż nierówność
| | t | |
3) sprawdź, czy liczba |
| należy do rozwiązania tej nierówności |
| | u | |
23 lis 19:18
aniabb: t/u = 3−2,5√2
x>−3,4
Tak
23 lis 19:20
humanista: Zrobiłam to ,ale czy ktos może zweryfikowac
i x > −3 z tego wyszło mi że ten iloraz należy do zbioru tych liczb.
23 lis 19:21