Geometria analityczna
Monika: wyznacz rownanie prostj przechodzacej orzez punkt A=(−2 , −6) B=(3 , 4 )
b) K=(1,3) L=(3,1) c) M=(2,−1) N=(−2,−5)
20 maj 20:18
Eta:
a) prosta AB : y = ax +b podstawiamy
dla A( −2,−6) za x= −2 y= −6
−6 = −2a +b => −2a +b = −6
dla B( 3,4) za x= 3 y=4
4= 3a+b => 3a +b = 4
rozwiązujemy układ równań z a i b
−2a +b = −6
3a +b = 4 /*(−1)
−2a +b = − 6
−3a −b = −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5a = = −10 => a = 2 to b= −6 + 4 => b = −2
prosta AB ma równanie;
y= 2x −2
pozostałe przykłady rozwiąż identycznie
21 maj 00:38