granice
michał: Promienie zbieżności szeregów. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć

? Najlepiej na przykładach:
(tam jeszcze powinno być nad sigmą znak
∞ ale nie wiem jak to zapisać
23 lis 18:45
michał:
23 lis 18:53
23 lis 18:58
Krzysiek: b) nie z d'Alemberta tylko z Cauchy'ego.
23 lis 18:58
michał: | | | (3n + 3 po n + 1)xn + 1 | |
| | | (n + 1)2 | |
| |
|
| = |
| | | |
| | | (3n + 3)! | |
| * xn * x * n2 | | (n + 1)! * (2n + 2)! | |
| |
= |
| = |
| | | 3n! | |
| * xn * (n + 1)2 | | n! * 2n! | |
| |
| | (3n + 1)(3n + 2)(3n + 3) * x * n2 | |
= |
| = ... |
| | | 3n! | |
| * xn * (n + 1)2 | | n! * 2n! | |
| |
i teraz pytanie czy n! * 2n! = 3n!?
24 lis 18:44
Krzysiek: nie ta równość nie zachodzi.
| (3n+3)!n!(2n)! | | (3n+1)(3n+2)(3n+3) | | 27 | |
| = |
| → |
| |
| (3n)!(n+1)!(2n+2)! | | (n+1)(2n+1)(2n+2) | | 4 | |
24 lis 18:54
michał: a gdzie podziało się xn?
24 lis 19:02
Krzysiek: po prostu go nie brałem pod uwagę, spójrz na link jaki jest wzór na promień zbieżności.
24 lis 19:04
michał: | | 1 | |
r = |
| , a tam nic takiego nie widzę, że można pominąć |
| | | |
24 lis 19:08
Krzysiek: a spójrz jak wygląda ciąg an , czy zawiera on xn ?
24 lis 19:10
michał: nie widzę wzoru tylko " an są liczbami rzeczywistymi lub zespolonymi. Zmienna x również może
być rzeczywista lub zespolona."
24 lis 19:12
Krzysiek: masz szereg postaci: ∑an (x−a)n
promień zbieżności badasz licząc właśnie z tego wzoru co wyżej napisałeś.
Oczywiście możesz do też liczyć z kryterium d'Alemberta
wtedy liczysz: limn→∞ |bn+1/bn |
gdzie bn =an (x−a)n
24 lis 19:16
michał: a mógłbyś rozpisać przykład b) bo nie wiem jak go ruszyć
24 lis 19:17
Krzysiek: b) korzystając ze wzoru w tym linku.
jednak w tym przykładzie nie mamy x
n tylko x
6n
zatem: |x
6|<1/2
24 lis 19:24
michał: Bardziej chodziło mi o to jak obliczyć granicę za pomocą Cauch'ego
24 lis 19:32
michał:
24 lis 19:39
michał:
24 lis 19:47
michał:
24 lis 20:10
michał: | | 2n + 7 | | 21 + 7/n | | 21 * 20 | | 2 | |
lim n√ |
| = |
| = |
| = |
| = 2  |
| | √n | | n1/n2 | | 1 | | 1 | |
24 lis 20:28
michał: | | 1 | |
i co oznacza zapis |x6| < |
| ? |
| | 2 | |
24 lis 20:42
Krzysiek: co do tej granicy, w mianowniku korzystasz z tw.
n√n →1
zatem √1=1
promień zbieżności wynosi 1/2
zatem, szereg jest zbieżny dla: |x6 −0|<r czyli: |x6 |<1/2
24 lis 21:10
michał: ok, a taki przykład:
| | (54n + 1)nx3n | |
∑n = 1 |
| |
| | (81n + 2)n | |
To tutaj znowu korzystam z twierdzenia Cauch'ego
| | 54n + 1 | | 54 | |
lim |
| → |
| |
| | 81n + 2 | | 81 | |
ok

?
24 lis 21:20
Krzysiek: na końcu brakuje moduły. I nie korzystasz z kryterium Cauchy'ego. tylko z tw.
Cauchy'ego−Hadamarda (chyba,że to tw. miałeś na myśli to ok.)
24 lis 21:23
michał: a czym to się różni od zwykłego twierdzenia Cauchy'ego?
∑
n = 110
n2x
n3
lim 10
n →
∞
(tutaj z twierdzenia tego co wyżej).
Zatem promień jaki

?
24 lis 21:30
michał:
24 lis 21:38
Krzysiek: tylko,że ten szereg jest innej postaci, więc z tego tw. Cauchy'ego−Hadamarda (z linku ) nie
skorzystasz.
Więc trzeba skorzystać z kryterium Cauchy'ego
i wtedy: limn→∞ n√ 10n2 xn3 =10n xn2
i ta granica będzie zmierzała do zera gdy |x|<1
a dla pozostałych 'x' zmierzała będzie do ∞
24 lis 21:41
michał: ok, już chyba rozróżniam ale można chyba zawsze [w takich korzystać] z twierdzenia Cauchy'ego
tylko nie usuwać tego x.
∑
n = 1 n! * x
2n
Korzystamy tym razem z kryterium D'Alemberta:
| | an + 1 | | (n + 1)! * x2n + 2 | |
| |
| | = | |
| | = (n + 1) * |x2| |
| | an | | n! * x2n | |
I co teraz?
24 lis 21:49
Krzysiek: tak jak normalnie badasz zbieżność szeregu liczysz granicę tego i patrzysz kiedy ta granica
jest mniejsza od 1
W tym przypadku granica →∞, zatem tylko dla x=0 szereg jest zbieżny
24 lis 21:53
michał: Czyli promień jaki?
24 lis 21:54
michał:
24 lis 22:03
Krzysiek: r=0
24 lis 22:04
michał:
Liczę z kryterium D'Alemberta:
| | 10n + 1xn + 1 * n10 | |
= | |
| | = |
| | 10nxn * (n + 1)10 | |
| | 10 * |x| * n10 | |
= |
| oba dążą do ∞, zatem R = 0? |
| | (n + 1)10 | |
24 lis 22:16
michał:
24 lis 22:25
Krzysiek: (n/(n+1))10 →110 =1
mogłeś z Cauchye'go skorzystać, szybciej wychodzi.
24 lis 22:27
michał: ∑
n = 1 U{x
n}{n * 10
n −1
Korzystamy z d'Alemberta:
| | xn + 1 * n * 10n − 1 | | | |
= | |
| |= |
| |
| | xn * (n + 1) * 10n | | (n + 1) * 10n | |
| | | | |x| * n | |
= |
| = |
| . Zatem R = 10  ? |
| | n + 1 | | 10n + 10 | |
24 lis 22:42
michał:
24 lis 22:47
michał:
24 lis 22:59
Krzysiek: tak, R=10,
tylko tam masz policzyć granicę, więc to 'n' 'znika'.
po drugie skąd wiesz, że R=10?
trzeba napisać, że z kryterium d'Alemberta szereg jest zbieżny gdy: |x|/10 <1
zatem: |x|<10 więc R=10
24 lis 23:02
michał: bo myślałem, że skoro to już umiem to dla oszczędności pisania to pominę

∑
n = 150
nx
2n + 5
Korzystając z kryterium Cauchy'ego mogę stwierdzić, że:
50 * |x
2 * x
5/n| i jak to dalej zapisać? R = 0?
24 lis 23:08
michał:
24 lis 23:14
Krzysiek: x5/n →1
teraz korzystasz z tego,że dla |x2|<1 szereg jest zbieżny
24 lis 23:25
Krzysiek: tzn 50|x2 |<1
24 lis 23:25
michał: aha ok
Korzystam z kryterium D'Alemberta:
| | xn + 1 * n(n + 1) | | n2 + n | |
= | |
| | = |x| * |
| = |
| | (n + 1)(n + 2) * xn | | n2 + 3n + 2 | |
= |x| * 1 Zatem R = 1

?
24 lis 23:29
Krzysiek: tak, R=1
24 lis 23:31
michał: a takiego przykładu to nie umiem rozwiązać:
z jakiego kryterium ?
24 lis 23:39
Krzysiek: w mianowniku skorzystaj ze wzoru:
24 lis 23:45
michał: nadal nie wiem jak

[ co się stanie z x]
24 lis 23:47
Krzysiek: a co się ma stać? po prostu przekształcasz mianownik do innej postaci.
24 lis 23:50
24 lis 23:52
michał:
25 lis 00:01
michał:
25 lis 10:44
michał:
25 lis 12:06
michał:
25 lis 12:58
michał:
25 lis 13:29
michał:
25 lis 13:52
Krzysiek: teraz korzystasz np. ze wzoru z linku , r=1
25 lis 14:35
michał: nie rozumiem, dlaczego r = 1? mógłbyś rozpisać

?
25 lis 14:41
25 lis 14:43
michał: aha ok już rozumiem
25 lis 14:44
michał: A taki przykład:
| | 4n + 5x3n + 7 | |
∑n = 1 |
| |
| | n62n | |
Twierdzeniem D'Alemberta:
| | | 4n + 6 * x3n + 10 | |
| | | (n + 1) * 62n + 2 | |
| |
| |
| | = |
| | | |
| | 4n + 6 * x3n + 10 * n * 62n | |
| |
| | = |
| | 4n + 5 * x3n + 7 * (n + 1) * 62n + 2 | |
| 4 * |x3| * n | | n | |
| = |x3| * |
| |
| 36 * (n + 1) | | 9n + 9 | |
| | |x3| | |
Zatem |
| < 1 / * 9 więc R = 9 |
| | 9 | |
ok ?
25 lis 15:03
michał:
25 lis 15:11
michał:
25 lis 15:16
Krzysiek: R=9 gdyby było, xn
a tu masz x3n
25 lis 15:16
michał: czyli R = √3?
25 lis 15:21
michał:
25 lis 15:28
michał: i z czego skorzystać w tym przykładzie:
Kryterium D'Alemberta?
25 lis 15:33
Krzysiek: |x|<3√9
25 lis 15:33
Krzysiek: tak, jak masz silnie to kryterium d'Alemberta,
25 lis 15:34
michał: ok, więc:
| | an + 1 | | | (2n + 2)! * xn + 1 | |
| | | ((n + 1)!)3 | |
| |
| |
| | = | |
| | = |
| | an | | | |
| | (2n + 2)! * |x| * (n!)3 | |
= |
| = |
| | ((n + 1)!)3 * (2n)! | |
| | (2n + 1)(2n + 2) | | 4 | |
= |x| * |
| → |
| = 4 |
| | (n + 1)3 | | 1 | |
| | 1 | |
Zatem |x| * 4 < 1 / : 4 wiec promień wynosi R = |
|  ? |
| | 4 | |
25 lis 15:40
Krzysiek: to zmierza do zera, nie do 4.
więc promień zbieżności to r=1/0 =∞
25 lis 15:42
michał: ahh racja, bo na górze będzie n
2 maksymalnie a na dole n
3
Korzystam z kryterium D'Alemberta:
| | an + 1 | | | (n + 1)! * xn + 8 | |
| | | (n + 1)n + 1 | |
| |
| |
| | = | |
| | = |
| | an | | | |
| | (n + 1)! * |x| * nn | | (n + 1) * nn | |
= |
| = |x| * |
| = |
| | (n + 1)n + 1 * n! | | (n + 1)n + 1 | |
i co teraz

wiemy, że →
∞ więc R = 0?
25 lis 15:47
25 lis 15:50
michał: zawsze o tym zapominam

czyli R = e?
25 lis 15:55
Krzysiek: tak
25 lis 16:02
michał:
Z kryterium D'Alemberta:
| | (4n + 4)! * n! * 3n! | |
|x| * |
| = |
| | 4n! * (n + 1)! * (3n + 3)! | |
| | (4n + 1)(4n + 2)(4n + 3)(4n + 4) | |
= |x| * |
| i granica |
| | (n + 1) * (3n + 1) * (3n + 2) * (3n + 3) | |
| | 64 | | 64 | | 27 | |
drugiej częsci dąży do |
| Zatem |x| * |
| < 1 ⇒ R = |
| ok  ? |
| | 27 | | 27 | | 64 | |
25 lis 16:04
Krzysiek: tak
25 lis 16:08
michał: ∑
n = 1 n! * x
n2
Znowu z kryterium D'Alemberta:
| | an + 1 | | (n + 1)!*x(n+1)2 | | (n + 1)* x(n + 1)2 | |
| |
| |=| |
| |=| |
| | |
| | an | | n!*xn2 | | xn2 | |
= (n + 1) |x
(n + 1)2 − n2| = (n + 1) * |x
2n + 1| i co dalej

R = 2?
25 lis 16:13
michał:
25 lis 16:25
michał:
25 lis 16:37
michał:
25 lis 16:52
michał:
25 lis 17:32
Krzysiek: to zmierza do ∞, zatem r=0
25 lis 18:04
michał: ale co zmierza do ∞ ?
25 lis 18:16
Krzysiek: jednak nie, bo przy 'x' mamy jeszcze 'n'
zatem dla |x|<1 granica zmierza do zera, tzn (n+1)|x2n+1| →0
dla pozostałych 'x' granica →∞,
więc R=1
25 lis 18:21
michał: a co dokładnie chodzi z tym n−ami przy x−sie?
25 lis 18:38
Krzysiek: | | an+1 | |
bo jak masz: |
| to potem liczysz granicę dla n→∞ |
| | an | |
więc jak masz np. x
n , to w zależności od 'x' różna jest granica.
dla |x|<1 x
n →0,
25 lis 18:53
michał: ok
Korzystam z kryterium D'Alemberta:
| | | | (n+11)! | |
|x|* |
| =|x|* |
| = |
| | | | 10(n + 1)!*(n + 1) | |
| | (n + 2) * ... * (n + 11) | |
|x| * |
| → ∞ Zatem R = 0? |
| | 10(n + 1) | |
25 lis 19:04
Krzysiek: w mianowniku gdzie masz symbol Newtona zgubiłeś 0, powinno być: n+10, a nie n+1
25 lis 19:14
michał:
25 lis 19:14
michał: | | (n + 11) * n! * 10! | | n + 11 | |
|x| * |
| = |
| |
| | 10! * (n + 1) | | n + 1 | |
25 lis 19:17
michał:
25 lis 19:25
michał:
25 lis 19:44
michał:
25 lis 20:31
Krzysiek: nie... przecież ten ułamek zmierza do 1...
25 lis 20:55
michał: ajć
| | n! * (3n)! * xn | |
∑n = 1 |
| |
| | (2n)! * (2n)! | |
Korzystam z kryterium D'Alemberta:
| | | (n + 1)! * (3n + 3)! * xn + 1 | |
| | | (2n + 2)! * (2n + 2)! | |
| |
| |
| | = |
| | | |
| | (n + 1)! * (3n + 3)! * (2n)!*(2n)! | |
|x| * |
| = |
| | (2n + 2)! * (2n + 2)! * (3n)! * n! | |
| | (n + 1) * (3n + 1) * (3n + 2) * (3n + 3) | | 27 | |
|x| * |
| → |
| |
| | (2n + 1)(2n + 2)(2n + 1)(2n + 2) | | 16 | |
| | 27 | | 16 | |
|x| * |
| < 1 ⇒ R = |
| |
| | 16 | | 27 | |
ok

?
25 lis 21:18
Krzysiek: tak
25 lis 21:21
michał: a jak znaleźć granicę dla czegoś takiego:
25 lis 21:24
michał:
25 lis 21:31
michał:
25 lis 21:41
Krzysiek: zamiast rozpisywać ze wzoru: an −bn lepiej skorzystać z reguły de l'hospitala.
25 lis 21:43
michał: a jak nie miałem de l'hospitala oraz pochodnych

to jak to można szybko zrobić

?
25 lis 21:47
25 lis 21:49
michał: a to nie wyjdzie 0?
25 lis 21:51
25 lis 21:52
michał: nie wiem jak to rozpisać
25 lis 21:55
Krzysiek: x10−1=(x−1)(x9 +x8 +...+x+1)
x2007−1=(x−1)(....)
25 lis 21:59
michał: czyli
| x2006 + ... + 1 | | 2007 | |
| = |
| bo przecież jest jedynka na końcu  |
| x9 + x8 + ... + 1 | | 1 | |
A jak to zrobić za pomocą de l'hospitala

? Pytam z ciekawości.
25 lis 22:06
Krzysiek: w mianowniku masz 1+1+...+1 =10
| | 0 | |
za pomocą de l'hospitala ,mamy symbol |
| |
| | 0 | |
czyli liczymy pochodne licznika i mianownika i otrzymujemy:
25 lis 22:09
michał: tak to działa
| | 1 | |
limx→0 xsin( |
| ) to też można za pomocą de l'hospitala? |
| | x | |
25 lis 22:11
Krzysiek: | | 0 | | ∞ | |
nie. z tej reguły możemy korzystać tylko gdy mamy symbol |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
tą granicę policz korzystając z tw. o trzech funkcjach.
25 lis 22:13
25 lis 22:15
Krzysiek: zatem granica to zero.
25 lis 22:18
michał: ale dobrze to oszacowałem

?
25 lis 22:19
michał: a jak obliczyć coś takiego:
| | x − √x | |
limx → 0+ |
| i co w ogóle oznacza to 0 +  ? |
| | √x | |
25 lis 22:23
Krzysiek: tak, dobrze oszacowałeś.
U{x−
√x}{
√x =
√x−1
zatem granica to −1
0
+ oznacza że zmierzasz do zera z prawej strony.
25 lis 22:26
michał: ale jak ci wyszło −1?
25 lis 22:32
Krzysiek: | | x−√x | |
tam miało być: |
| =√x−1 →0−1=−1 |
| | √x | |
25 lis 22:35
michał: czyli usunąłeś niewymierność

ok dziękuję ci bardzo za poświęcony czas na sprawdzanie
moich "wypocin"
25 lis 22:38
Krzysiek: Mam nadzieję,że zdasz kolosa
25 lis 22:39