wzory skróconego mnożenia
pablo: (2a
2−z
3)
3+(a
3+2)(a
3−2)=8a
6−3(2a
2)
2z
3+3(2a
2)*(z
3)
2−(z
3)
3+(a
3)
2−2
2=
8a
6−12a
4z
3+6a
2z
6−z
9+a
6−4=9a
6−12a
4z
3+6a
2z
6−z
9−4 dobrze to jest
23 lis 18:40
Beti: dobrze
23 lis 18:44
23 lis 18:46
pablo: kolejny przykład 27a
3b
6−a
6=(3ab
2−a
2)(9a
2b
6+3a
3b
2+a
4)
23 lis 18:56
pablo:
23 lis 18:59
Beti: powinnobyć: (3ab2 − a2)(9a2b4+ 3a3b2 + a4)
23 lis 19:14
pablo: ok dziękuje
23 lis 19:18
Beti:
23 lis 19:19
pablo: Beti masz może jakieś przykłady równań z wartością bezwzględną ale taka że np ||x−1|+9|=8
podobne do tego
23 lis 19:19
pablo: jutro mam konkurs poziom podstawowy ( pierwsza i druga klasa lo )
23 lis 19:20
23 lis 19:25
pablo: tak i tu trzeba przedziały a na podstawie tego nie ma a muszę sobie przypomnieć też wartość
bezwzględną

i najgorszy dział planimetria
23 lis 19:26
Beti: no to masz kilka przykładów:
1) ||x| − 1| = 1
2) ||x| + 2| = 3
3) ||x + 1|+ 5| = 4
4) ||x − 3| − 6| = 2
5) |√4x2 + 12x + 9 + 3| = 3
6) |||x| − 1| − 1| = 1
23 lis 19:32
pablo: 5) ||2x+3|+3|=3
|2x+3|=0
2x=3
23 lis 19:44
pablo: 4)
||x−3|−6|=2
|x−3|−6=2 lub |x−3|−6=−2
|x−3|=8 lub |x−3|=4
x−3=8 lub x−3=−8 x−3=4 lub x−3=−4
x=11 lub x=5 x=7 lub x=−1
23 lis 19:48
Beti: w równaniach i nierównościach z modułami zawsze rozpatrujesz 2 przypadki
23 lis 19:50
pablo: 1) ||x| − 1| = 1
|x|−1=1 lub |x|−1=−1
|x|=2 |x|=0
x=−2 lub x=2 x=0
23 lis 19:52
pablo: mam dwa przypadki

przeca
23 lis 19:52
Beti:
5) |2x+3| + 3 = 3 lub |2x+3| + 3= −3 (tę część, chociaż prowadzi do zb. pustego też podajesz)
|2x+3| = 0 |2x+3| = −6
2x =
−3 brak rozw.
4) x = 11 lub x =
−5
23 lis 19:54
pablo: ok błędy przy przenoszeniu
23 lis 19:55
pablo: ||x|+2|=3
|x|+2=3 |x|+2=−3
|x|=1 |x|=−5
x=−1 lub x=1 x=5
23 lis 19:58
pablo: ||x+1|+5|=4
|x+1|+5=4 |x+1|+5=−4
|x+1|=−1 |x+1|=1
sprzeczne x+1=1 lub x+1=−1
x=0 x=−2
23 lis 20:01
pablo: a tego 6 nie wiem ?
23 lis 20:04
pablo:
23 lis 20:08
Beti: w 2) przypadek |x| = −5
nie ma rozwiązania
w 3) |x+1|+5=−4
|x+1| =
−9
i nie ma rozwiązania
6) |||x| − 1| − 1| = 1
||x| − 1| − 1 = 1 lub ||x| − 1| − 1 = −1
||x| − 1| = 2 ||x| − 1| = 0
|x| − 1 = 2 lub |x| − 1 = −2 lub |x| −1 = 0
dalej już chyba dasz radę
23 lis 21:18
pablo: tak dziękuje
23 lis 21:19