Zapisz w najprostszej postaci
Natalia: 2* pierwiastek trzeciego stopnia z 81 + 3* pierwiastek trzeciego stopnia z 24 + pierwiastek
trzeciego stopnia z 375 : 5* pierwiastek trzeciego stopnia z 192 − pierwiastek trzeciego
stopnia z 3000
23 lis 18:35
krystek: zapisz czytelnie
23 lis 18:36
Saizou : | 23√81+33√24+3√375 | |
| coś takiego  |
| 53√192−3√3000 | |
23 lis 18:37
krystek: Nie rozleniwiajmy!
23 lis 18:38
Saizou :
23 lis 18:39
Beti: | 23√81 + 33√24 + 3√375 | |
| −− ciekawe, czy o coś takiego chodzi... |
| 53√192 − 3√3000 | |
jeśli tak, to:
3√81 =
3√27*3 = 3
3√3
3√24 =
3√8*3 = 2
3√3
3√375 =
3√125*5 = ... dokończ
3√192 =
3√64*3 = ... dokończ
3√3000 =
3√1000*3 = ... dokończ
podstaw to wszystko do ułamka i poredukuj wyrazy podobne
23 lis 18:41
Natalia: tak dokładnie tak, bardzo dziękuję, nie wiedziałam jak to zapisać cyferkami
23 lis 18:42
Natalia: Bardzo dziękuję
23 lis 18:43
Szymon: zapisz w prostszej postaci 7 razy pierwiastek z trzeciego stopnia z czterech dodać dwa razy
pierwiastek trzeciego stopnia z minus 4
23 lis 20:06
6latek: 7*3√4+2*3√−4=7*3√4+2*(−1)3√4=3√4(7−2)=53√4
23 lis 20:38