Procenty
humanista: Cenę bluzki najpierw obniżono o 30% a nastepnie podwyżono o 30%. Jak zmienila
się jej cena ? (Mnie wyszło że cena zmieniła się o 9 % ) Czy mogłby ktoś napisac
krok po kroku jak to sie robi
23 lis 18:24
Saizou : x− cena początkowa bluzki
0,7x obniżka o 30%
0,7*1,3*x=0,91x podwyżka o 30%
cena bluzki została obniżona o 9%
23 lis 18:28
Aga1.: x− początkowa cena
0,7x cena po obniżce o 30%
0,7x+0,3x*0,7x=0.91x =91%x−− cena po podwyżce o 30%
23 lis 18:29
humanista: a dlaczego do równania dodaje to 1,3x ?
23 lis 18:31
humanista: ok, już wiem
23 lis 18:34
Saizou : nie dodajesz tylko mnożysz, bo mamy podwyżkę o 30% czyli 130% wartości początkowej czyli 1,3x
Aga1, pokazała sposób że 30% z ceny= coś tam, a że była podwyżka to musimy to "coś tam"
dodać do ceny
23 lis 18:35