Oblicz długość promieni.
Gabi: Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 36cm. Środek ciężkości tego trójkąta znajduje się w
odległości 5cm od wierzchołka kąta prostego. Oblicz długość:
a)promienia okregu opisanego na tym tojkacie
b)promienie okregu wpisanego w ten trojkat
20 maj 20:17
Andrzej: | | 2 | |
Z własności środkowych: ta odległość 5 to |
| całej środkowej, więc środkowa ta ma długość |
| | 3 | |
7,5. A zauważ że ta środkowa jest niczym innym jak promieniem okręgu opisanego... stąd też
wniosek że przeciwprostokątna musi mieć długość 15. Poradzisz sobie dalej sama ?
20 maj 20:25
Gabi: nie bardzo... Jak obliczn promien okregu wpisanego?
20 maj 20:32
Andrzej: są dwa wzory do tego
jeden P = pr gdzie p oznacza połowę obwodu − to dla każdego trójkąta
drugi 2R + 2r = a + b − to tylko dla prostokątnego, czyli tu pasuje
a i b obliczysz z pitagorasa, skoro wiesz że c = 15 i a + b + c = 36
20 maj 20:34
Andrzej: Nie wiem jak "głęboko" trzeba Ci tłumaczyć... sorki
20 maj 20:36
Gabi: Dzięki.

i nic się nie stało.
20 maj 20:51
Andrzej: te pozostałe zadanka nadal chcesz ? bo umiem i mogę Ci podać wskazówki
20 maj 20:52
Gabi: tak, jeli mozesz to poprosze.
20 maj 20:58