...
XYZ: Funkcja f ma tylko 1 miejsce zerowe.Maksymalny przedział, w którym funkcja jest malejąca , to
(−∞;−1>.Największą wartość funkcji f w przedziale <10;12> jest liczba 338.Napisz wzór funkcji
f w postaci ogólnej, iloczynowej i kanonicznej.
23 lis 18:15
aniabb: wierzchołek x=−1 a>0 f(12) = 338
23 lis 18:21
krystek: y=a(x+1)2 i teraz wyznacz a f(12)=338
23 lis 18:22
aniabb: drugi punkt to f(−14) = 338
23 lis 18:22
aniabb: a nie zauważyłam że 1 miejsce zerowe
23 lis 18:23
Aga1.:
Wierzchołek paraboli leży na osi x i p=−1,q=0
f(x)=a(x+1)2 −−postać kanoniczna
f(12)=338
169a=338//:169
a=2
f(x)=2(x+1)2 wykonaj działania i otrzymasz postać ogólną
23 lis 18:26