...
XYZ: 


Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej jeśli jednym z miejsc
zerowych funkcji f jest liczba −4 , osią symetrii wykresu jest prosta o równaniu x=3, a
najmniejszą wartością funkcji f w przedziale <−3,5;−2,5> wynosi −2.
Mam tak :
x
1=−4
x
2=−2(miejsce zerowe obliczyłam z osi symetrii)
W(wierzchołek)=(−3;−2) [to mi wychodzi z wykresu jaki naszkicowałam]...
I nie wiem teraz jak ten wzór wyznaczyć
23 lis 18:01
aniabb: y = a(x+2)(x+4)
−2 = a(−3+2)(−3+4) policz a
wstaw do górnego i wymnóż
23 lis 18:03
aniabb: jak wierzchołek (−3, −2) jak oś symetrii x=3
23 lis 18:04
aniabb: błąd w treści czy w obliczeniach

sprawdź to poprawię
23 lis 18:05
XYZ: a=2
y=2(x+2)(x+4)
y=(2x+4)*(2x+8) ? cos mi tu nie wychodzi...
23 lis 18:08
XYZ: oś symetrii x=−3 a z mojego szkicu wyszło ze wierzchołek jest (−3 −2)
23 lis 18:09
XYZ: −3 tam powinno byc poomylilam sie w tresci
23 lis 18:10
XYZ: Już mam . Dziękuje
23 lis 18:19
aniabb: jak się mnoży


2*3*4 = 2*3*2*4
23 lis 18:20