matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
mczk:
Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
3
√
4
a)
2−
3
√
4
11
b)
9−3
3
√
6
+
3
√
36
23 lis 17:58
aniabb:
a)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1134.html
b)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1135.html
23 lis 18:01
Mila:
3
√
4
3
√
4
(4+2
3
√
4
+
3
√
16
)
=
*
=
2−
3
√
4
2−
3
√
4
(4+2
3
√
4
+
3
√
16
)
z wzoru a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
)
tutaj a=2 i b=
3
√
4
3
√
4
*(4+2
3
√
4
+
3
√
16
)
cd=
=
2
3
−(
3
√
4
)
3
)
4
3
√
4
+2
3
√
16
+
3
√
64
4
3
√
4
+4
3
√
2
+4
=
=
=
8−4
4
=
3
√
4
+
3
√
2
+1
23 lis 21:47