Oblicz miary kątów otrzymanego trójkąta
Gabi: Okrąg podzielona na trzy części w stosunku 5:6:7 i przez te punkty podziału poprowadzono
styczne. Oblicz miary kątów otrzymanego trójkąta.
20 maj 20:14
tim: Rysuję.
20 maj 20:19
Gabi: Dziękuje.
20 maj 20:22
Eta:
Timuś

........ gdzie byłeś ? jak Cię nie było?
20 maj 20:25
tim:

Korzystając z tego podziały 5,6,7 mamy:
| | 7 | |
α = |
| * 360 = 140o. |
| | 5+6+7 | |
Rysując styczne, zaznaczone kąty są proste.
Interesujemy się kątem δ.
Mamy kąty α + 90 + 90 + δ = 360
140 + 90 + 90 + δ = 360
δ = 40
Kąt z:
β + 90 + 90 + z = 360
z = 80
Kąt d
γ + 90 + 90 + d = 360
d = 60
20 maj 20:26
Eta:
odp: 80
o , 60
o , 40
o ............
pewnie Tim uzasadni Ci tę odpowiedź
20 maj 20:27
tim: Na angielskim, w szkole, na plastyce dodatkowej, uczylem sie historii.. tona rzeczy normalnego
ucznia

Zaraz lecę znowu. Dwa tygodnie do wystawienia ocen to trzeba sie przylozyc
20 maj 20:27
Eta:
Pewnie ,że trzeba

...... to zrozumiałe

Powodzenia

.......
20 maj 20:29
tim: Dzięki
20 maj 20:30
Gabi: Dziękuje.
20 maj 20:40