spr
Olga: nie rozumiem skąd sie to wzięło:
złożenie funkcji
g(x)=x2+1
h(x)=ex
g◯h= e2x+1
23 lis 17:18
konrad: a nie czasem e2x+1 ?
23 lis 17:24
Olga: też bym tak zrobila,ale na zajeciach tak robilismy
moze to ja sie pomylilam w przepisywaniu
23 lis 17:25
Olga: a czemu nie ex2 +1
23 lis 17:27
aniabb: (ex)2 = e2x bo potęga do potęgi to wykładniki się mnoży
23 lis 17:28
Olga: faktycznie dzieki
23 lis 17:52
Trivial:
goh = g(h(x)) = g(e
x) = (e
x)
2 + 1 = e
2x+1.
Po prostu trzeba podstawiać po kolei.
23 lis 18:12