wyrażenie
matematyczna-noga: | 100000 x 2 * (5 −3 y) 2 | |
|
|
| 25 (x −1 : y ) −3 | |
Witam nie mogę poradzić sobie z uproszczeniem tego wyrażenia , nie wiem czy muszę tu wyznaczyć
jakąś dziedzine

Zabieram się za to i nie mogę rozwiązać proszę o pomoc i z góry dziękuję
23 lis 17:11
matematyczna-noga: pomocni jesteście na tym forum

Pomagacie tylko wybranym , czy jak to funkcjonuje

Z góry dziękuję jeszcze raz za odpowiedź i pozdrawiam noga !
23 lis 18:02
.:
Oczekujesz poprawnej odpowiedzi? napisz poprawnie treść zadania
bo nikt nie jest duchem, by odgadnąć treść zadań
23 lis 18:04
matematyczna-noga: no tereść zadania : oblicz wyrażenie !
U{100000 x2 * (5−3 y )2}{25(x−1 : y) −3
23 lis 18:54
Beti:
| 4000x2*5−6*y2 | | 4000x2y2 | |
| = |
| = |
| | | |
| | 32x2y2 | | 32x2y2 | | 32 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 125(xy)3 | | 125x3y3 | | 125xy | |
23 lis 19:04
matematyczna-noga: dziękuję
23 lis 19:17
Beti: na zdrowie, ale żeby się nauczyc robić takie przykłady, trzeba je robić
samemu
23 lis 19:20