Funkcja wymierna - prosta.
Adi:
Nie wiem czy dobrze robię. Sprowadzam do wspólnego mianownika, wychodzi
I dalej przerzucam 6, na lewą stronę, wspólny mianownik, delta itd..
Może ktoś to rozwiązać?
23 lis 17:08
Mati_gg9225535: to jest równanie wiec po wyznaczeniu dziedziny mozesz pomnozyc obustronnie przez (x−1)(x+1) lub
jesli widzisz to przez (x2−1)
4(x+1)−2(x−1)=6(x2−1)
4x+4−2x+2=6x2−6
6x2−2x−12=0
3x2−x−6=0
23 lis 17:17
.:
po pierwsze: D= R\{−1, 1}
2x+6=6(x2−1) i dalej już z górki ... pamiętaj o dziedzinie
23 lis 17:19