Środkowe
Gabi: W trójkącie ABC mamy dane |BC|=a, |AC|=b. wyznacz długość boku AB wiedząc, że środkowe
poprowadzone do boków BC i AC są di siebie prostopadłe.
20 maj 20:12
Andrzej: To jedziemy. Zrób rysunek, niech jedna środkowa nazywa się AD a druga BE, ich punkt przecięcia
S
20 maj 21:02
Andrzej: Środkowe przecinają się w stosunku 2:1, jeśli teraz odcinek SD oznaczysz x, to AS jest 2x.
Podobnie, jeśli ES oznaczysz y to SB jest 2y
20 maj 21:04
Andrzej: trójkąty DSB i ESA są oba prostokątne i masz już oznaczone wszystkie długości ich boków, bo DB
| | 1 | | 1 | |
= |
| a oraz AE = |
| b. To można napisać dwa równania z Pitagorasów z dwiema |
| | 2 | | 2 | |
niewiadomymi x i y i wyznaczyć te niewiadome
20 maj 21:07
Andrzej: Tak naprawdę nie potrzebujemy samego x i y, tylko sumę kwadratów tych boków, którą uzyskasz
dodając te równania stronami. Bo teraz mamy trójkąt prostokątny ABS − i jak tam napiszesz
Pitagorasa to będzie coś z tą sumą kwadratów.
Napisz czy tyle wystarczy, czy coś "dotłumaczyć"
20 maj 21:09
Gabi: te rownania to beda takie?
x2=(2y)2=(1/2a)2
y2=(2x)2=(1/2b)2
20 maj 21:14
Gabi: Tam dodać będzie miedzy x
2 i (2y)
2 i po spodem też.
20 maj 21:15
Gabi: + bedzie.
20 maj 21:16
Andrzej: no, dodaj stronami
potem ten Pitagoras dla trójkąta ABS
20 maj 21:16
Gabi: Wyszło 5x2+5y2=1/4a2+1/4b2
a dla ABS 5x2+5y2=1/4a2+1/4b2
20 maj 21:19
Gabi: Znaczy zle... 4x2+4y2=AB2
20 maj 21:20
Andrzej: dla ABS powinno wychodzić z czwórkami a nie z piątkami
20 maj 21:20
Andrzej: | | 4 | |
o właśnie, czyli pomnóż tamtego starego Pitagorasa przez |
| i będzie to czego szukasz |
| | 5 | |
20 maj 21:21