stopnie na radiany
tomasz: zamiana na stopnie, minuty następnie na radiany
mam liczbę arcsin(0,2912)
jak to zamienić na stopnie? (i minuty bo na pewno będą)
mathcad przelicza od razu na rad i wynosi 0.295 rad
następnie przeliczałem z radianów na stopnie (180*0,295)/3,14 i wychodzi 16,911
tylko jak to zapisać w stopniach i minutach?
23 lis 16:32
tomasz: 16,91
o = 17
o31'

może być coś takiego?
23 lis 16:40
aniabb: 0,295rad = 16,902° = 16° 54' 8''
23 lis 17:21
tomasz: mogłabyś wyjaśnić jak to się robi? przyda się na przyszłość na pewno
23 lis 18:21
krystek:
360→2π rad
15→x rad
__________
23 lis 18:24
aniabb: 16,902 − 16 = 0,902
0,902 *60 = 54,12'
0,12 *60 = 8''
23 lis 18:27
tomasz: dziękuje
23 lis 19:04