Okręgi styczne zewnętrznie
Gabi: Do okręgów o1 i o2 stycznych zewnętrznie w punkcie A poprowadzono wspólną styczną zewnętrzną
BC(B, C to punkty styczności). Udowodnij, że |BAC|=90stopni.
20 maj 20:08
Andrzej: Zrób rysunek, niech środek pierwszego okręgu nazywa się P a drugiego Q.
Kąt PAB nazwij α, kąt QAC nazwij β
I teraz krok po kroku, odpowiadaj sobie na pytania:
1. Jakim trójkątem jest trójkąt PAB ? Jaki jest kąt PBA ?
2. Jakim trójkątem jest trójkąt QAC ? Jaki jest kąt QCA ?
3. Jakim kątem jest kąt PBC ? Jaki jest zatem kąt ABC ?
4. Jakim kątem jest kąt QCB ? Jaki jest zatem kąt ACB ?
5. Jaki jest kąt BAC ?
6. Kąt PAQ = 180o = suma jakich kątów ?
20 maj 21:15
Gabi: 1.PAB prostokatny, PBA rownoramienny
2. QAC prostokatny, QCA rownoramienny
3. PBA prosty, ABC prosty
4. QCB prosty, ACB ostry
5.BAC prosty
6, PAB+BAC+QCA+
20 maj 21:26
Andrzej: chodziło mi o to żebyś wyrażała te kąty przy pomocy oznaczonych α i β
20 maj 21:30
Andrzej: 1. równoramienny, więc PBA = α − o to chodzi
20 maj 21:30
Andrzej: 3. PBC prosty więc ABC = 90−α
20 maj 21:31
Gabi: aha, no dobra, już je sobie tak pooznaczałam.
20 maj 21:35
Andrzej: Napisz co wyszło w punkcie 6
20 maj 21:36
Gabi: 180st=90st.−β=90st−α−BAC
20 maj 21:43
Andrzej: powinno Ci wyjść że BAC jest α+β
i potem 180 = α+(α+β)+β
czyli α+β=90
20 maj 22:01
Gabi: Z tego co ja napisał to przeksztalciłam i mi wyszło α+β=90
20 maj 22:08
Andrzej: no i to miałaś udowodnić
20 maj 22:09
Gabi: Dzięki.

Jesteś naprawdę dobry.
20 maj 22:10