matematykaszkolna.pl
Zadania otwarte na maturze mat2013: Witam,chciałbym się poradzić w jaki sposób(skuteczny) nauczyć się wykonywać na egzaminie maturalnym zadania otwarte zarówno krótkiej jak i rozszerzonej odpowiedzi. O ile z zadaniami zamkniętymi radzę sobie przyzwoicie o tyle z zadaniami otwartymi jest dramat. Największe problemy mam z trygonometrią,geometrią analityczną,stereometrią i oczywiście z planimetrią.W ogóle nie wiem jak się zabierać za zadania z tych działów.Jakie typy zadań najczęściej trafiają się na maturze ? Układanie układów równań w zadaniach tekstowych też nie za bardzo mi wychodzi np. "Średni wzrost sportowców w drużynie siatkarskiej, liczącej 6 chłopców, wynosił 174 cm. Po przyjęciu do zespołu dwóch braci o tej samej wysokości średnia wzrostu zwiększyła się o 0,5 cm. Oblicz, jak wysocy są bracia" i "Turysta pokonał pieszo trasę długości 30km z miejscowości A do miejscowości B ze stałą prędkością. Rowerem poruszałby się z prędkością o 9 km/h większą i przybyłby do celu o 3 godziny wcześniej. Wyznacz prędkość marszu turysty i czas przejścia tej drogi." Wszystkie wskazówki ,porady będą dla mnie pomocne. Pozdrawiam
23 lis 15:32
Franek: Jak się nauczyć? robić DUŻO ZADAŃ
23 lis 15:43
Mati_gg9225535: trzeba cwiczyc emotka po prostu rozwiazuj zadania, jak najwiecej z danej dziedziny az poczujesz ze juz to umiesz perfekcyjnie
23 lis 15:44
aniabb: przerób wszystkie matury CKE jakie masz tu zebrane..po piątej zauważysz ze wszystkie są na jedno kopyto ... potem przerabiaj te inne pod tym kątem..też są takie same ...
23 lis 17:15
mat2013: Racja zauważyłem że w praktycznie każdym arkuszu jest przynajmniej jedno zadanie z rozwiązywania równania lub nierówności
23 lis 18:37