zad maturalne
Kasia: Zadanie z maturki:
25log5 2
Funkcja f ( x)=2 x2 −4 x+5 jest malejąca w przedziale:
W turnieju szachowym, rozgrywanym systemem każdy z każdym, bez rewanżu, miało brać udział
8 zawodników. Jeden z nich zrezygnował. Liczba zaplanowanych rozgrywek zmniejszyła się o:
23 lis 14:04
23 lis 14:05
Patronus: 25log52 = 52log52 = 5log522 = 22 = 4
23 lis 14:06
Patronus: funkcja f ma współczynnik przy x
2 dodatni czyli jest "uśmiechnięta". Zatem malejąca jest od −
∞
do x wierzchołka, a ten można wyliczyć następująco:
f↓ dla x∊(−
∞;1)
23 lis 14:08
krystek: alogab=a i nloga=logan
I teraz 52log52=5log522=4
23 lis 14:08
Patronus: jeśli było ich 8 to wsyzstkich meczów było:
jeśli jeden odpadł to wszystkich meczów było
Czyli o 7 mniej
23 lis 14:09
Kasia: Dziękuję za pomoc, odp sprawdziłam ale chciałam zobaczyć tok rozwiązania
23 lis 21:01
Kasia: Dziękuję za pomoc, odp sprawdziłam ale chciałam zobaczyć tok rozwiązania
23 lis 21:03
23 lis 21:13
PuRXUTM: jak nie można

wszystko chyba można jak umiesz....
23 lis 22:20
logik:
"co nie znaczy, że nie można go użyć", a to przecież znaczy, że można (nie nie to tak).
Logika się kłania.
23 lis 22:31