prawdopodobienstwo
Marek14: Oblicz prawdopodobieństwo, że rzucajac dwie kostaki do gry otrzymamy:
a) sume oczek rowna 6
b) iloczyn oczek równy 6
c) sume oczek mniejsza niz 11
d) iloczyn oczek bedacy liczba parzysta
23 lis 13:44
Marek14: Losujemy kolejno ze zwracaniem dwa razy po jednej licznie ze zbioru Z={1,2,3,4} oblicz
prawdopodobienstwo, ze:
a) druga z wylosowanych liczb jest wieksza od pierwszej
b) druga z wylosowanych liczb jest dzielnikiem pierwszej wylosowanej liczby
c) wylosowane liczby roznia sie o 1
d) wylosowano liczby ktorych iloczyn jest nieparzysty
23 lis 13:51
Marek14: W urnie jest 6 kul oznaczonych kolejno liczbami od 1 do 6. Doswiadczenie losowe polega na
dwukrotnym losowaniu jednej kuli, przy czym po pierwszym losowaniu kula nie wraca do urny.
Cyfra, jaka jest oznaczona pierwsza wylosowana kula, jest cyfra jednosci, a cyfra na drugiej
kuli jest cyfra dziesiatek liczby dwucyfrowej. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A
polegajacego na tym, ze otrzymana liczba jest taka liczba podzielna przez 3, ktorej cyfra
jednosci jest nie wieksza niz 4
23 lis 13:56
Aga1.: Do drugiego wypiszę Ci Ω
Ω={(1,1); (1,2); (1,3); (1,4);
(2,1); (2,2), (2,3); (2,4);
(3,1),(3,2); (3,3); (3,4)
(4,1); (4,2); (4,3); ( 4,4)}
IΩI=16
Teraz wypisujesz pary, które spełniają podane warunki
A− druga większa od pierwszej
A={(1,2), (1,3), (1,4),(2,3),(2,4), (3,4)}
Ile tych par jest?
IAI=6
i licz dalej
23 lis 14:36