ciągi geomertyczne
kate: Oblicz a1 i q w ciągu geometrycznym an jeżeli: a3 = −4 i a6= − 32
23 lis 13:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
podobne pytanie do poprzedniego −−− czy znasz wzór ogólny na 'n−ty' wyraz ciągu
geometrycznego
jeżeli nie ... to zajrzyj do teorii
23 lis 13:17
krystek: | a6 | | −32 | |
| = |
| rozpisz jak każe Artur i już |
| a3 | | −4 | |
23 lis 13:20
aniabb:

32 = 4*q*q*q = 4*q
3 ⇒ q= ...
a
1 *q*q = 4
a
1 = 4/q
2
23 lis 13:24
aniabb: i po co na maturze wzory na ciągi

jeśli chodzi o ten egzamin to wzory raczej przeszkadzają
23 lis 13:25
kate: nie wiem
23 lis 13:27
kate: rozwiążesz jeszcze jedno ? aniabb
23 lis 13:28
23 lis 13:28
aniabb: q=2

oo nie zauważyłam minusa przed 4 i 32

ale to sobie dopiszesz
23 lis 13:43
krystek: Och ,wiadomo q=2
23 lis 13:52