ciągi geometryczne
kate: Oblicz a1,q, Sn ciągu geometrycznego jeżeli a2= 4, a5 = 4000, n=5
23 lis 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
podobne pytanie do poprzedniego −−− czy znasz wzór ogólny na 'n−ty' wyraz ciągu
geometrycznego

jeżeli nie ... to zajrzyj do teorii
23 lis 13:17
krystek: | a1*q4 | | 4000 | |
| = |
| wyliczq i z górki |
| a1*q | | 4 | |
23 lis 13:19
krystek: q3=100
q3=103
q=10
23 lis 13:29
aniabb:

4 *q *q *q =4000 ⇒ q*q*q = 1000 = 10*10*10
0,4 + 4 + 40 + 400 +4000 = 4444,4
23 lis 13:30
kate: to trzeba rozwiązać zadanie
23 lis 13:34