chucherko: przecież wystarczy podstawić do wzoru...
eh

graniastosłup prawidłowy czworokątny, to taki, którego podstawą jest kwadrat
czyli jego pole powierzchni całkowitej to pola 4 ścian bocznych (które są prostokątami)
plus pola 2 kwadratów.
CZYLI:
P
c = P
b + P
p = 4*a*h + 2*a
2
z treści zadania wiadomo, że h = 6
więc podstawiając do wzoru mamy, że
P
c = 4*a*6 + 2*a
2 = 24*a + 2*a
2
z treści zadania wiadomo też, że
P
c = 266
stąd
266 = 24*a + 2*a
2
podzielę każdy składnik tego równania przez 2 i przeniosę 266 na drugą stronę:
a
2+12*a-133=0
to jest równanie kwadratowe (ax
2+bx+c=0) i żeby je rozwiązać należy obliczyć Δ
Δ=b
2-ac
Δ=144+532=676
√Δ=26
więc
ze wzorów na pierwiastki równania kwadwatowego otrzymuję, że:
a
1=-12-26/2 = -19
a
2=-12+26/2 = 7
z czego a
1 wykluczam ponieważ długość boku kwadwatu nie może być liczbą ujemną, z tego
wynika, że krawędź podstawy ma długość 7cm