Ciągi, maturkowo
Alois~: 1) Niech (c1 , c2, c3, c4 , c5 ) będzie ciągiem geometrycznym o wyrazach różnych od 0,
a ( c5 , 6*c3 , 27*c1 ) ciągiem arytmetycznym. Wyznacz wszystkie możliwe wartości ilorazu
ciągu (cn)
2) wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (bn) w którym
b1 +b4 = 27
i b2 −b3 +b4 = 18
( tu rozpisywałam z wzorów na c geometryczny ale jakos mi to nie wychodzi i tak)
23 lis 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) i w czym konkretnie problem

2) to napisz nam jak ci szło 'rozpisywanie'
23 lis 13:19
aniabb:
c5 = c*q4
c3=c*q2
arytm więc 2*(6*c*q2) = 27*c + c*q4 dzielisz przez c i z delty liczysz q
12q2 = 27 +q4
23 lis 13:19
Alois~: 1) to mam rozpisac obydwa ciagi z wzorow na ciag geometryczny prawda? tylko zaleznosci
dla 1 jak w geom a w 2 jak arytm ?
23 lis 13:35
aniabb: z geometrycznego są te pierwsze dwie linijki
23 lis 13:36
Alois~: | | aq4 + 27a | |
z tego co policzyłam ostatnio wyszło mi 6 aq2 = |
|
|
| | 2 | |
12aq
2=aq+27a czyli to tylko mam podzielic na a i wyliczac Δ
23 lis 13:37
Alois~: aniabb ok

dzieki zaraz zobacze jak to mi wyjdzie
23 lis 13:37
Alois~: czyli w 1 q = 3 lub 9 tak

?
23 lis 13:40
aniabb: to było dwukwadratowe q2=3 lub q2 =9
więc −3 −√3 √3 3
23 lis 14:30