ciągi
kate: Wyznacz a1 i r w ciągu arytmetycznym wiedząc ,że a4=11 i a10 =29. Oblicz S20
23 lis 13:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka:
jaki jest wzór ogólny na 'n−ty' wyraz ciągu arytmetycznego?
23 lis 13:07
kate: nie wiem
23 lis 13:08
aniabb:
a
10 = a
4 + 6r
29 = 11 + 6r ⇒ r= 3
a
1 = a
4 − 3r = 11 − 3*3 = 2
| | 2*2+19*3 | |
S20 = |
| *20 = 610 |
| | 2 | |
23 lis 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro nie wiesz ... to jak chciałaś zrobić to zadanie

zajrzyj do teorii

na maturze nikt
Ci nie pomoże (wbrew temu co niektórzy sądzili na próbnej)
23 lis 13:11