równanie logarytmowe
Grzesiek: równanie logarytmy...
Witam pomoże ktoś rozwiązać równanie logarytmowe?
log3x 3x + log23 x = 1 zabierałem sie za to na kilka sposobów i nic mi nie
wychodzi...
23 lis 13:02
aniabb: na pewno on tak wygląda?
23 lis 13:05
Grzesiek: tak... zaczynam rozwiązywać od wzorów i wychodzi tak:
log3x3 − log3xx +(log3 x)2 = 1
23 lis 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ:
| | 1 | | 1 | |
logab c = |
| = |
| |
| | logc (ab) | | logca + logcb | |
skorzystaj z tego przy pierwszym i drugim logarytmie
później jeszcze jeden będziesz musiał 'zamienić' i będziesz miał same log
3x
podstawienie s= log
3x i 'lecisz dalej'
23 lis 13:13
aniabb:
| 1 | | 1 | |
| − |
| +(log3 x)2 = 1 |
| log33x | | logx3x | |
| 1 | | 1 | |
| − |
| +(log3 x)2 = 1 |
| 1+ log3x | | 1+logx3 | |
23 lis 13:14
Grzesiek: wychodzi to co wyżej i dalej leże z zadaniem...
23 lis 13:30
aniabb:
(1−t) +(t−1)(t+1)
2 = 0
23 lis 13:35
aniabb: a teraz już będziesz umiał ?
23 lis 13:35
Grzesiek: faktycznie WIELKIE DZIĘKI coś mnie przyćmiło i nie umiałem ułamka zamienić.... spędziłem już
dzisiaj 8 godzin (od 6 rano) z matematyką ale ciężko w 1 dzień nadrobić zaległości
23 lis 13:41
Grzesiek: Teraz mam nierówność z którą nie mogę sobie poradzić...
logx 3√3 − 1,25 > (logx √3)2
23 lis 18:50
aniabb: 3√3 =√33
logx√3 = t
3t−1,25>t2
23 lis 19:00
Grzesiek: hmmm nie wiedziałem, że 3√3 = √33 na pewno to jest poprawnie?
23 lis 19:12
Grzesiek: ?
23 lis 19:49
aniabb: 3√3 = √9*√3 = √27 = √33 = √33
23 lis 20:04