macierze - równania
x0x0x0: rozwiąż układ równań stosując twierdzenie K.Capellie'go
2x + y −z = 0
x + y =0
−4x−2y+2z=0
3x+2y−z=0
Wie ktoś jak to zrobic ?
23 lis 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno masz 'rozwiązać'

a nie tylko napisać czy ma rozwiązania

bo o ile się nie mylę tw. K.C. odnosi się tylko stwierdzenia czy dany układ ma rozwiązania czy
nie
23 lis 13:03
aniabb: pewnie po stwierdzeniu że ma ... to potem rozwiązać
23 lis 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a łatwo zauważyć, że rząd macierzy A jak i macierzy rozszerzonej U wynosi 2
23 lis 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
i jaki wniosek z tego że rzA = rzU = 2
23 lis 13:08
x0x0x0: napewno rozwiąc..
23 lis 13:14
aniabb: i dokładając potem że rzA<n=3
23 lis 13:15
x0x0x0: i potem wyznacznik ?
23 lis 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
tw. K.C. mówi Ci tylko czy taki układ ma rozwiązania i jakiego typu ... ale nie podaje
konkretnych rozwiązań −−− dzięki twierdzeniu nie rozwiążesz układu ... natomiast dzięki
twierdzeniu będziesz wiedział, jakich wyników możesz się spodziewać ... do rozwiązania układu
służą inne metody (jak wyznacznikowa, eliminacji Gaussa, itd.)
23 lis 13:16
x0x0x0: no dobrze, to dzieki wielki bd wiedzial na przyszlosc
23 lis 13:17