zadania
maska: Wyznacz granice:
x→0
+
x→
∞
23 lis 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
reguła d'Hospitala była
23 lis 13:00
maska: Zbadaj parzystość pochodnej funkcji g(x)=xsinx
23 lis 13:01
maska: była
23 lis 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to skorzystaj z d'Hospitala do wyliczenia tychże granic
parzystość pochodnej?
oblicz pochodną ... czyli g'(x)
jeżeli g'(−x) = g'(x)
to pochodna jest parzysta (a nie jest ... jest nieparzysta)
23 lis 13:07
maska: proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach, sam nie potrafię tego zrobić
23 lis 13:30
maska: próbowałem z d'Hospitala ale cały czas wychodzi mi symbol nieoznaony
23 lis 13:31
Aga1.:
Pochodna iloczynu
g'(x)=(xsinx)'=sinx+xcosx.
Dg'(x)=R
g'(−x)=sin(−x)−xcos(−x)=−sinx−xcosx=−(sinx+xcosx)=−g'(x)
23 lis 13:47