wiem że już to zadanko się pojawiło ale nie potrafie przekształcić
Nina: Zbadaj monotoniczność ciągu an=1+lnn2+lnn
23 lis 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1+ ln n | | 2+ ln n −1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| 2+ ln n | | 2+ ln n | | ln n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = 1 − |
| − (1 − |
| ) = |
| − |
| |
| | ln (n+1) | | ln n | | ln (n+1) | | ln n | |
wspólny mianownik i 'lecisz dalej'
23 lis 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu ... oczywiście tam powino być:
i wszędzie później w ułamku odpowiednio jeszcze to
2+
23 lis 13:10
Nina: dzięki
23 lis 14:07